Psychoterapeutický přístup

 

Psychoterapie je   systematická a plánovaná  léčba   pomocí   psychologických   prostředků. Psychoterapeutických  přístupů existuje  mnoho, ale  řada  odborníků se  přiklání k názoru, že  pro terapii obezity     je     nejvhodnější      kognitivně    behaviorální terapie (KBT).  Metodika KBT se nejefektivněji uplatňuje ve skupinových kurzech snižování nadváhy. V České republice organizuje tyto kurzy již v 90 městech společnost STOB (viz nabídka STOB.doc). Účastníci kurzu se scházejí  1x týdně (1 hodina pohybové aktivity a 2 hodiny psychoterapie) v průběhu 12 týdnů. Jsou vedeni          k tomu, aby se sami naučili sestavit svůj jídelníček tak, aby byl energeticky chudší, odpovídal zásadám zdravé výživy a současně vyhovoval jejich chuti. Učí se jíst tehdy, když sami chtějí a ne, když jsou provokováni různými vnějšími či vnitřními podněty (např. při učení, stresu před zkouškou).  Ke změně chování člověka je nutné se zaměřit i na emoce a myšlenky, které následně ovlivňují chování. Účastníci se učí klást si reálné cíle a odstranit černobílé myšlení, které se projevuje tím, že každé sebemenší porušení v dodržování nových návyků chápou jako totální selhání. Změny  probíhají  pomalu a  postupně, měly  by však přetrvávat dlouhodobě. Kurzy vede odborně vyškolený lektor (většinou lékař nebo psycholog), příznivě se však projevuje i skupinová podpora. Účastníci kurzu si vytvářejí příjemnou atmosféru, ve které se jim lépe daří dosáhnout společného cíle. Součástí kurzu je  i cvičení přizpůsobené lidem s nadváhou.

 

 

Následující doporučení vycházejí z výše uvedeného přístupu a mohou vám pomoci redukovat nadváhu případně udržet váhu na žádoucí úrovni:

 

I. Ujasnění si motivace a cíle

 -  Uvědomte si své důvody pro redukci nadváhy.

 -  Stanovte si reálné cíle, jak dílčí, tak celkové, které se budou vztahovat:

-       -  ke změně stravovacích návyků

-       -  ke změně pohybových návyků

-       -  k celkové změně životního stylu.

 

II. Sebekontrola

   1. Sebepozorování

 -   Veďte si záznamy, které zahrnují:

                 - čas, dobu jídla

                 - druh a množství jídla, energetickou hodnotu

                 - režim jídla

                 - místo, činnost při jídle

                 - přítomnost druhých osob

                 - psychický stav a pocity před jídlem, během jídla

                 - stupeň hladu, nasycenosti

                 - pohybovou aktivitu.

-    -    Odhalte pomocí záznamů své  problémy ve stravovacích a pohybových návycích.

-    -    Zaznamenávejte si do grafu zhruba jednou týdně svoji váhu.

 

2. Chování při jídle

-   Najděte si vždy na jídlo čas, jezte v klidu a pomalu.

-   Sousta pořádně kousejte a důkladně žvýkejte, než spolknete další sousto.

-   S potěšením vnímejte kvalitu, chuť a vůni jídla.

-   Občas jídlo přerušte a udělejte si přestávku.

-   Při jídle nedělejte žádnou jinou činnost.

-   Orientujte se v zásadách  zdravé výživy.

-   Snižujte spotřebu  tuků, jednoduchých cukrů, alkoholu.

-   Zvyšujte spotřebu  zeleniny, ovoce,  celozrnných produktů,  rostlinných bílkovin.

-   Dodržujte pravidelný režim jídla, jezte 5x denně a omezte celodenní uzobávání.

-   Dodržujte pitný režim (cca 2-3 litry tekutin denně).

-   Zvolte při přípravě jídla takové postupy, kdy  minimalizujete množství   tuku a   cukru.

-   Při přípravě jídla omezte ochutnávání na minimum.

-    -   Naučte se  nechat zbytek na talíři,  zvláště pokud vám množství jídla  přidělují druzí.

-   Určete  si denní  energetický příjem tak, abyste hubli zhruba 1/2 kg týdně.

-    -    Přebudujte  pomalu a postupně své stravovací návyky tak, aby váš jídelníček byl vyvážený a pestrý, aby vám vyhovoval, aby se změny     zautomatizovaly  a přetrvaly.

 

3. Aktivní kontrola vnějších podnětů

Plánování

-     -   Naplánujte si předem, co a  v jakém množství sníte, odnaučte se automatickému neuvědomělému jedení.

-     -   Konzumujte jídlo ve stanovenou dobu.

-     -   Jste-li tajní jedlíci, někomu se svěřte a učte se jíst v jeho společnosti.

Nakupování

 -   Nezapomeňte, že kontrola váhy začíná v obchodě.

 -   Nakupujte jen tehdy, když jste najedení.

 -   Nakupujte podle seznamu, nenakupujte nic do zásoby, zejména zlevněná velká balení.

 -   Vyhněte  se nakupování  potravin, které můžete sníst ještě po cestě domů.

Skladování

-     -  Nemějte doma ani u sebe žádná pro vás „nebezpečná jídla“, která mohou být podnětem k přejídání.

-     -  Pokud musíte mít doma „nebezpečné potraviny”, skladujte je tak, abyste je neměli na očích.

-     -  Nemějte doma žádné větší zásoby potravin. Je‑li to nezbytné, uchovávejte je zmražené.

Stolování

-   Jezte vždy na stejném místě, nejezte při chůzi, v posteli apod.

-   Nejezte nikdy z papíru, při vybalování nákupu, neberte si jídlo do kina.

-   Učte se prostírat a upravovat jídlo, i když jste sami.

-   Stolujte společně s ostatními, snažte se nejíst zbytečně o samotě.

-   Vyhýbejte se společné míse.

-   Ukliďte svůj talíř,  jakmile  dojíte.

-   Nedojídejte zbytky.

-   Dávejte přednost malým talířkům, skleničkám, případně malým příborům.

Restaurace

-  Naplánujte si předem, co budete jíst.

-  Dávejte přednost restauracím, kde se můžete najíst v klidu a vybrat si i z nízkoenergetických jídel.

-  Výběr jídla záleží vždy jenom na vás.

-  Nebojte se objednat si poloviční porci, předkrm místo hlavního jídla nebo nízkokalorické jídlo.  

-   Nepodléhejte nátlaku číšníka, ani spolustolovníků.

-  Pijte nekalorické nápoje.

-   Vyhýbejte se smaženým a tučným jídlům konzumovaným ve stoje, bez příboru v restauracích

     rychlého stravování nebo na ulici.

Oslavy, svátky, mimořádné události

-     -  Uvědomte si, že jde především o společenskou událost, kdy jídlo nehraje hlavní úlohu.

-     -  Nechoďte na oslavy vyhladovělí, snězte před tím malé občerstvení.

-     -  Rozhlédněte se, co se bude podávat a naplánujte   si   podle   možností, co budete konzumovat, abyste se co  

     nejvíce přiblížili vašim novým návykům.

-     -  Pokud vás láká něco kalorického, co neznáte,  vychutnejte si bez pocitů viny malé   množství této

     pochutiny.

-      - Naučte se zdvořile odmítnout jídlo, berte větší ohledy na sebe než na hostitele.

-      - Pijte nekalorické nápoje či nápoje s menším stupněm alkoholu, např. vinný střik.

-      - Nenechte se odradit příležitostným nezdarem.

4. Aktivní kontrola vnitřních podnětů

-     -  Učte se vyrovnávat se zátěžovými situacemi, s úzkostí, napětím, únavou, sebelítostí, vztekem nebo nudou

     jinak  než jídlem. Pro podobné situace,  problémy nebo emoční stavy hledejte jiná, přiměřená řešení.

-     -  Učte se být pozitivní. Svoji zkušenost, inteligenci a tvořivost využívejte v boji proti demoralizujícím,

     negativním myšlenkám a pocitům. Veďte s nimi vnitřní dialog, polemizujte s nimi.

   -     -  Omezte prostor spontánně se vynořujícím negativním představám a myšlenkám, nepodřizujte jim svoje jednání. Uvědomte si jejich nepřiměřenost.

-     -  Pamatujte si, že každé vnitřní napětí dosáhne dříve nebo později svého vrcholu a potom začne klesat i bez

     navyklého jídelního rituálu. Přejídání ani hladovění žádný váš problém nevyřeší.

-     -  Neodkládejte řešení a ve svém úsilí si nestavte podmínky jako například „až vyřeším problémy s přítelem, až se budu lépe cítit", apod.

 -   Nehledejte si žádnou náhradní drogu.

 -   Naučte se vhodně odpočívat a relaxovat.

 

5. Odměny, získání podpory pro hubnutí od druhých lidí

-     -  Neužívejte jídlo jako  odměnu nebo trest.

-     -  Naplánujte si  konkrétní odměny za konkrétní  chování a váhové úbytky.

-     -  Veďte si záznamy jako podklad pro udílení odměn.

-     -  Uzavírejte různé smlouvy sami se sebou i s druhými, netrhejte však rekordy.

-     -  Získejte pomoc rodiny, přátel, dalších osob.

-     -  Vychovávejte  sami  své  okolí  k  tomu,  aby  vám  pomáhalo  a spolupracovalo  s vámi.

 -  Věcně a srozumitelně je seznamte s tím, v čem by vás mohli podpořit.

 -  Naučte se asertivně požádat o pomoc, o laskavost.

 
III. Kognitivní techniky

-     -  Přestaňte věřit na zázraky, hlavní úsilí je na vás.

-     -  Soustřeďte se spíše na změny stravovacích a pohybových návyků, než  na pouhé váhové úbytky.

 -  Mějte střízlivý postoj k sobě, svému tělu, příjmu potravy.

-     -  Přestaňte vyjadřovat svoji lidskou hodnotu v kilogramech tělesné váhy.

-     -  Nedívejte se na sebe jako na tlustého nebo hubeného, na jídlo jako dietní nebo kalorickou bombu,

     vyvarujte se černobílého myšlení.

-     -  Uvažujte o svých úspěších, ne o nedostatcích.

-     -  Vyhýbejte se slůvkům „vždy", „už nikdy".

-     -  Závěr o  změně váhy dělejte až na základě dlouhodobého sledování.

-     -  Počítejte s tím, že chybování  je v lidském životě nevyhnutelné. Neobviňujte se,  nedramatizujte

     a co nejrychleji se vraťte ke správným návykům.

-     -  Učte se mít rádi sami sebe pro svoji osobu a ne pro svoje úspěchy.

IV. Pohybová aktivita

-   Vyberte si vhodný druh, intenzitu a trvání pohybu.

-    -   Veďte si denní záznamy tělesné aktivity.

-   Zvyšujte postupně  aktivní tělesnou aktivitu.

-   Zvyšujte rutinní aktivitu:

       - používejte více schodů, méně výtahu

       - omezte používání dopravních prostředků.

-   -   Předplaťte si nějaké cvičení, zapojte se do sportovního oddílu, najděte si partnera,      s kterým můžete cvičit, sportovat nebo chodit na výlety.

-   -   V pohybu hledejte požitek, uvolnění a radost, nejen způsob, jak zhubnout.

-   -   Začleňte přirozeně pohyb do svého programu tak, aby se vám stal samozřejmostí.