Výživa a stravovací režim

Jaké jsou nejčastější chyby ve výživě a stravovacím režimu studentů?

1.      nepravidelné stravování během dne a týdne  
2.      přesun  hlavního jídla na večerní hodiny  
3.      energeticky bohatá strava při nízkém energetickém výdeji  
4.      nedodržování pitného režimu  
5.      nedostatek mléčných výrobků v potravě  
6.      nedostatek ovoce a zeleniny v potravě  
7.      nedostatek pokrmů z ryb v potravě  
8.      zvýšená konzumace uzenin a tučných pokrmů  
9.      stravování v zařízeních rychlé obsluhy  
10.    dodržování různých dietních doporučení

Dodržujete zásady zdravé výživy ?                 

 ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY

1.   vyvážená, pestrá strava  
2.   pravidelný stravovací režim – ( 4-5  jídel denně -snídaně 25%, svačina 15%,
   
   oběd   35 - 40%, svačina 10%,  večeře 15%)  
3.   dostatečný příjem  tekutin (2 –3 litry denně)
4.   dostatečný příjem bílkovin ( maso 3 –4x týdně, vejce 2-3ks týdně,
      mléčné výrobky 2 - 3x denně)  
5.   konzumace zeleniny a ovoce
6.   omezování příjmu uzenin a tučných jídel
7.   omezování sladkých pokrmů
8.   skladba tuků ve prospěch rostlinných olejů 

Doporučená literatura:

Kleinwachterová H., Brázdová Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování, IDV PZ, Brno, 2001.

Provazník K. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi II, VI, SZÚ Praha.